BLOG

Kediler Mart Ayında Neden Çiftleşirler?

Çiftleşme, bütün canlılar için geçerli bir kuraldır. Hayvanlar da çiftleşerek çoğalırlar. Her hayvanın çiftleşme mevsimi ve özellikleri vardır. Kediler de bu kategoride kendine özgü dönemleri ve yöntemleri bulunmaktadır. Halk arasında ‘Mart ayının kedilerin çiftleşme ayıdır’ sözü kısmen doğrudur. Ancak kediler sadece Mart ayında çiftleşmezler. Yaz aylarında da aynı şekilde çiftleşirler. Sadece Mart ayı çiftleşme ayı değildir. Bu ay, kedilerin çiftleşmeye başladıkları aydır.

Doğal Bir İhtiyaçtır

İnsanlarda ve hayvanlarda, acıkma, susama ve cinsellik gibi temel ihtiyaçlar, beynin hipotalamus bölümünde meydana gelir. Kedilerde hipotalamus hormonları, Mart ayında gündüz saatlerinin uzaması ile birlikte artmaya başlar. Beyinde meydana gelen bu hormon artışı, cinsel organlara uyarır. Bunun yanı sıra, kızgınlık ve tuhaf ses çıkarma gibi belirtiler kedilerde görülmeye başlar. Hipotalamusta meydana gelen ve cinsellik hormonu adı verilen FHS hormonu, dişiyi ve erkeği çiftleşmeye hazırlar. Bu oluşum, gün ışığının artması ile meydana gelir. Dışarıda yaşayan kedilerde FHS hormonu gün ışığına bağlıdır. Bu nedenle dışarıdaki kedilerde gün ışığının oluşumu, cinsel hormonları harekete geçirir. Evlerde yaşayan evcil kediler ise, her zaman beyaz ışığa maruz kaldıkları için her zaman çiftleşmeye hazırdır. Evdeki kediler, beyaz florasanı, gün ışığı sanırlar. Böylece metabolizmaları harekete geçer ve beyindeki hipotalamus bölümünde bulunan FHS hormonları harekete geçer.

Çiftleşme Esnasında Tuhaf Sesler Çıkarırlar

Mart kedileri, çiftleşme merasiminde kendilerine özgü değişik sesler çıkararak, ‘çiftleşmeye hazır olduklarını’ gösterirler. Erkek kedi, daha yüksek ses çıkarırken, dişi kedi daha ince ve değişik bir ses çıkarır. Her iki taraf da çiftleşmeye hazır olduklarını bu seslerle beyan ederler. Bunun yanı sıra erkek de kızgınlık alametleri görülür. Dişi ise yatar yuvarlanır ve arka kısmını havaya kaldırır. Bu şekilde kur yapan kediler, kurun sonunda çiftleşirler. Çiftleşme için güvenli noktaları tercih ederler. Çatıları veya yüksek noktaları daha çok tercih edeler. Kediler kapalı alanda kendilerini güvende hissettikleri için, genellikle kapalı alanları daha çok tercih ederler. Evdeki kediler, beyaz ışık veren florasan nedeni ile sürekli çiftleşme duygusuna sahip oldukları için sahipleri tarafından kısırlaştırılır.

 

Kedilerle ilgili bir diğer makalemiz olan Yavru Kedilerin Beslenmesi Nasıl Olur? başlıklı yazımızı okumak için tıklayın.