BLOG

Sahibini En İyi Koruyan Köpek Cinsleri Nelerdir?

Köpekler uzun yıllardır insanların en yakın dostları olarak bilinmektedirler. Bunun bir sebebi, oyuncu ve insancıl doğaları, bizi anlayan bakışları ve sevgi dolu hareketleri olsa da önemli bir başka sebebi de alıştıkları çevreyi koruyan birçok köpek türü olmasıdır. Bu yazımızda sahibini en iyi koruyan köpek cinsleri nelerdir sorumuza yanıt bulmaya çalışacağız. Görevli olarak yetiştirilen bu köpekleri daha iyi tanımak hem onların mutluluğu hem de bizim güvenimiz için çok önemli.

Alman Çoban Köpeği

Ülkemizde Alman Kurdu adıyla da bilinen bu cins, tahmin edebileceğiniz üzere alman kökenlidir. Kendi içinde yaklaşık bir düzine alt türü bulunmaktadır. Kuyrukları uzun ve oldukça tüylüdür, çok güzel bir görünümü vardır. Bekçilikten uyuşturucu operasyonlarına kadar pek çok alanda insanlara yardımcı olan Alman Çoban Köpeğini beslerken dikkat edilmesi gereken en önemli şey midesinin çok hassas olduğunu bilmektir. Onun yediklerine çok dikkat edilmelidir. Aynı zamanda bu cinsler, iş başındayken rahatsız edilmekten pek hoşlanmazlar.

Kangal

Ülkemizde adeta Sivas iliyle bütünleşen kocaman tüylü Sivas Kangalı, aslen Orta Asya kökenlidir. İri cüsseli bir cins olmasının getirdiği özgüvene de dayanarak onun en ideal bekçi ve koruma köpeklerinden biri olduğunu söylemek mümkündür. Dişileri 50 kilonun biraz altında, erkekleri ise biraz üstündedir. Uzun ve kısa yürüyüşler yapmak onlar için çok hayati ve önemlidir. Eğer sahiplerinin kendilerini sevdiğini hissederlerse onları büyük bir içgüdü ile kırsal alanlardaki diğer yabanıl hayvanlara karşı kolaylıkla koruyabilirler. Ancak bu tür hiçbir şekilde ev halkı için saldırgan bir tehdit değildir. Hane halkının çocukları ile bile çok iyi geçindiği bilinmektedir.

Doberman

Yine oldukça yaygın olarak bilinen ama tarihleri pek de eski olmayan Dobermanlar da itaatkâr ve sadık türler arsında oldukça büyük bir saygı ile anılmaktadırlar. Zayıf görünümlerine karşın oldukça kaslı bir beden yapıları ve çevik davranışları vardır. Devletlerin güvenlik güçleri tarafından da sıkça tercih edilen bir köpektir, çünkü iz sürme yetenekleri çok gelişmiştir. Özellikle arama kurtarma çalışmalarında enkaz altındaki canlıların tespiti için çok yardımcı olurlar. Hareketli ve çevik yapıları sebebiyle sıkça egzersize, yürümeye ve koşmaya ihtiyaç duyan dobermanlar için en iyi seçenek büyük bahçeli bir ev olacaktır.

Shetland Çoban Köpeği

Yaşadığı aileye bağlı olan ve büyük baş hayvanlara rahatlıkla çobanlık yapabilen zeki köpek cinsi Shetland, özellikle çocuklarla arası iyi bir köpek cinsidir. Kolay eğitilebilmektedir. Yabancılara karşı ise biraz mesafelidir. Görünüm itibariyle de gayet sevimli bir köpektir.

Collie

Oldukça zarif olan bu cins, Lassie dizisiyle oldukça fazla tanınmıştır. İnsanlara karşı saldırgan değiştir ve son derece zeki, sevimli ve enerjiktir. Eğitimleri ise inatçı yapılandan ötürü biraz zor olabilmektedir. Çocuklar ve diğer köpeklerle arası iyidir.

Beagle

Çocuklarla arası iyi olan, enerjik, hayat dolu ve oyun delisi bir köpek cinsidir. Koku almada ustadırlar ve oldukça meraklıdırlar.

Labrador Retriever

En sadık köpek cinslerinden biridir. Eğitilmeye yatkın olduğundan eğitimi kolaydır. Duygusal hayvandırlar ve oldukça sabırlıdırlar. Oyun oynamayı, yüzmeyi, yürüyüş ve yüzme gibi birçok aktiviteyi yapmaya bayılırlar ve size severek eşlik ederler. Çocuklarla ve diğer hayvanlarla arası iyidir. En çok sahiplenilen köpeklerden bir tanesidir ve sıkça sokaklarda görülebilir. Sabırlı ve sakin yapısıyla şehir hayatında sorun çıkarmazlar. Bu yüzden çokça tercih eder ve iyi bir hayat arkadaşı olurlar. 10-12 yıllık ortalama ömürleri vardır.

Kuvasz

Koyunu andıran görünümleri vardır. Fakat oldukça korkusuz köpeklerdir. Ailesine ve sürüsüne karşı koruma iç güdüsü gelişmiştir. Özgürlüğüne düşkün ve eğitim bakımından zor bir cinstir.

Brittany

Enerji dolu bir köpek cinsidir. Av köpeği olarak sıklıkla kullanımaktadır. Eğitimi kolay, oyuncu ve oldukça sevimli olan bu köpek cinsi, insanlarla çok iyi dostluk kurarlar. 13-15 yıllık ortalam ömürleri bulunmaktadır.

Yorkshire Terrier

Oyuncu, enerji dolu ve oldukça cesur hayvanlar olan  Yorkshire Terrier cinsi, yabancılara ve hayvanlara ilk başlarla yabancıdır fakat daha sonrasında alışır. İnatçı olanlarına rastlanılsa  da genelde eğitime yatkındır. Soğuktan çabuk etkilendikleri içi daha çok ev ortamına uygundurlar.

Great Dane (Danua)

Dev gibi bir yapıya sahip olan bu köpek cinsi, sadık, güvenilir ve akıllı bir cinstir. Oldukça sakin bu köpek cinsinin eğitimi kolaydır.

Pyrenees Çoban Köpeği

Fransız çoban köpeklerinin en eskisi olarak bilinen pyreness cinsi, İlk kez 1921’de yapılan gösteride tanıtılmıştır. Sevecen, korkusuz, sabırlı ve iradeli olarak bilinen bu köpek cinsinin eğitimi de kolaydır.

Dakhund (Sosis)

Kısa bacakları ve uzun gövdesiyle meşhur olan bu köpekler, özellikle eğlence sektöründe oldukça fazla karşımıza çıkmaktadırlar. Eğitimleri kolay değildir.

Boxer

Eğitim ve bakımları kolaydır. Çocuklarla çok iyi anlaşırlar. Aileyi korumaya yatkındır. Meraklı ve enerjik yapıları vardır.

Golden Retriever

Duygusal, sakin, çocuklarla iyi anlaşan bir köpek türüdür. Eğitimi oldukça kolaydır ve itaatkardırlar. Tam bir aile köpeğidir. Oyun oynamaya bayılırlar.

 

Bu makale de ilginizi çekebilir: Köpek Bakımında İşinize Yarayacak 3 Öneri