BLOG

Köpeklerde Ağız Kokusu Nasıl Önlenir?

Köpeklerde yaşanan sorunlardan biri de ağız kokusudur. Köpekler ağzını hızlı bir şekilde açıp kapatsalar dahi ortaya kötü bir koku yayılabilmektedir. Bunun sebebi farklı belirtilerden ötürü olabilir. Böbrek ya da şeker sorunları, hijyen problemi ile dişte meydana gelen kötü durumlar ağız kokusuna ortaya çıkarabilir. Özellikle 3 yaşından önceki köpeklerin büyük bir çoğunluğu diş sorunlarını yoğun olarak yaşar. Köpeklerde ağız kokusunun temel problemi ise diş plaklarında biriken bakterilerdir. Tıpkı insanlarda olduğu gibi köpek dostlarımızın da diş yapısında bakteri problemler yaşanabilmektedir. Böyle durumlarda plakalardaki tükürük katılaşır ve bazı birikintiler ortaya çıkar. Bu da kanama ve diş eti iltihabı olarak can dostumuzda daha önemli sorunlar meydana getirebilir.

Köpeklerde Ağız Kokusunu Önlemenin Yolu

Eğer köpeğiniz ağzını açtığı zaman hafif bir koku yayılıyor ise henüz tedavi için zamanın olduğunu gösterir. Ancak gerçekleştirilecek olan doğru bir bakım ve hijyenik etkilere rağmen hala ağızdan gelen kötü koku sürüyorsa, böbrek ya da midesi ile ilgili problemlerin yanı sıra; karaciğer gibi kötü sorunları elemek için mutlaka veterinerden destek almak gerekir. Tabii bu konuda bireysel olarak farklı çözüm yöntemleri de kullanılabilmektedir.

- Özellikle köpekler her ne kadar dişlerinin fırçalanmasından pek hoşnut olmasalar dahi, haftada en azından birkaç kez köpeğin diş temizliğini gerçekleştirmek gerekir. Bu da köpeklere özel diş macunu ile yapılması önerilir.
- Ağız kokusunun ortaya çıkan en önemli etmenler arasında yiyecekler gelir. Bu yüzden köpekler için kuru mama tercih edilmelidir. Ayrıca yemekten sonra su içmesine de özen gösterilmelidir.
- Özellikle diş plaklarında meydana gelecek bakteri sorunları adına mutlaka köpeklerin ağız temizliği için oyuncak önemli bir etkendir. Kemik ve benzeri oyuncakları dişlerinde kemirirken tükürük yaratırlar, bu da dişlerin daha parlak ve temiz hale gelmesine etken olur.

Düzenli Bakım Ve Alışkanlık Büyük Önem Taşır

Özellikle köpekler için mutlaka düzenli şekilde hijyenik bakım ile birlikte bunu alışkanlık haline getirmek, onların ağız kokusundan uzak kalmasına önemli bir etken olur. Bu yüzden gerçekleştirilmesi gereken bakımlar mutlaka düzene sokulmalı ve devamlı şekilde yapılmalıdır.

 

Şu makale de ilginizi çekebilir: Köpekler Neden Yalar?