BLOG

Kedilerde Pati Bakımı Nasıl Yapılır?

Kendine yetebilme özelliği gösteren kediler; tırmalamaları ve akrobatik hareketleriyle çevrelerinde neşe kaynağıdır. Sağlıklı patiler bu hareketlerin keyifle yapılmasına yardımcıdır. Düzenli temizlik yapılırken gerekli kontrollerin ihmal edilmemesi ve oluşmuş yaraların tedavi edilmesi gerekir. Kir, çöp ve ev kimyasallarına bulaşmış bir pati, yalanma esnasında dile geçerek istenmeyen hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Yakalanan hastalığa bağlı olarak da kedilerde kusma, bu sebepten dolayı görülebilir.

Kediler Kendilerini Kusursuz Bir Şekilde Temizlerken Yardıma İhtiyaç Duyarlar

Kendilerini neredeyse kusursuz bir şekilde temizleme özelliğine sahip olan kediler, sahiplerinden alacakları yardımla temiz, sağlıklı ve bakımlı kalabilirler. Pati ve tırnak bakımı hakkında önerilen tavsiyeleri dikkate alarak kapsamlı bir temizlik yapılabilir.

Günde en az bir kere nemli ve temiz bir bezle patilerin silinmesi gerekir. Bu esnada parmak ve pati aralarının da kontrolden geçirilmesi son derece önemlidir. Kedinin tüm gün dolaştığı zeminlerin temizliğine gereken özen gösterilerek patilerin bakımı da korunmuş olur. Kedilerin ön ayaklarında 5'er ve arka ayaklarında da 4'er parmak bulunur. Her parmağa bağlı bir de tırnak olduğu düşünüldüğü zaman temizlik rutinlerinin bütün olarak ele alınması gerekir.

Tırmalama Aparatının Kullanımı ve Temizliği

Kedilerin ayak ve tırnakları tırmanma işlemine özel olarak tasarlanmıştır. Tırnak ve patilerin sağlıklı kalması ve ayak kaslarının ihtiyacı olan esnekliği kazanabilmesi için her kedinin bir tırmanma aparatı bulunması zorunludur. Bir alışkanlık olarak günlük pati temizliği kedilerin kendisi tarafından yapılır. Araya sıkışan toz ve pislikler temizlenirken iki parmak arasına sıkışan yabancı maddelerin de bölgeden uzaklaştırılması gerekir.

Tırnak ve parmak arasında sıkışıp kalan pislikler zaman içinde yara ve apselerin oluşmasına neden olur. Soğuk ve karlı havalarda oluşan buzlar ise kedi patilerinin çizilmesinin sebebidir. Pati aralarına sıkışmış minik yabancı maddeler bir cımbız yardımıyla alınarak bölge temizlenebilir. Zor ve inatçı maddelerin çıkarılması için konunun uzmanı bir veterinerden yardım almak gerekebilir.

Uzayan ve içe doğru kıvrılan tırnaklar ise kısa zaman içinde batmalara ve bu batmalar da yürüyüş esnasında ağrılar yaşanmasına neden olur. Kediniz yürürken sendeliyor ya da sekiyorsa patisine bir cisim batmış olabilir. Çizikler için evde müdahale şansı olsa da daha ciddi sorunlarda veterinere başvurmak en doğru yaklaşım olacaktır.