BLOG

Kediler Kutuları Neden Sever?

Kediler, sevimli yapılarıyla, evcil hayvan kategorisinde en çok tercih edilen hayvanlardır. Soba başında kıvrılan kediler, keyiflerine düşkün hayvanlardır. Haylazlıkları ile tanınan ve sevimli evcil hayvanlar, güvenli yerleri mekan edinirler.

Kutularda Kendilerini Güvende Hissederler

Yapılan araştırmalar sonucunda (Utrecht Üniversitesi-Veteriner Dr. Claudia Vinke), kutuya konulan kedilerle, kutu dışında duran kediler arasında bazı farklar meydana gelmiştir. Kutuda yaşayan veya kutuya girmeyi seven kedilerde güven hissiyatı daha fazladır. Kutuya girmeyen ve normal yaşayan kedilerde ise tedirginlik hakimdir. Doğadaki kedilere baktığınız zaman, yüksek noktaları ve ağaçlardaki kovuklarda ve mağara gibi yerlerde yaşadığını görürsünüz. Kedilerin bu hareketleri, kapalı ve yüksek alanlarda kendilerini güvende hissettiklerini göstermektedir. Bu nedenle kediler kutularda yaşamayı, kutuda uyumayı severler. Dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı kendilerini güvende hissederler.

Kedinin Doğasında Var

Evdeki evcil kedilerimiz de aynı şekilde kendilerini güvende hissetmek için, kutulara veya yüksek noktalara çıkmayı severler. En küçük hareketlilikte tedirginleşen bu sevimli hayvanlar, kendilerini güvene alma konusunda çok ataktırlar. En küçük bir tehlikede hemen en güvenli noktaya doğru hızlı bir şekilde koşarlar. Atak ve hızlı hareket eden bu hayvanlar, yüksek duvarları kolaylıkla aşabilmektedir.

Isınmak İçin Kutuları Tercih Ediyorlar

Kış aylarında sobalar, yakın zamana kadar evlerimizin ısınma aracı idi. Sobaların başında kıvrılan kediler de her zaman anılarımızda yerini alıyor. Kedilerin 30-36 derece arasındaki sıcaklıklarda kendilerini çok iyi hissettikleri belirtiliyor. Bu nedenle kalorifer petekleri, sobalar ve kutular, onlar için en iyi ısınma noktalarıdır. Sokaktaki kediler, kutulardaki sıcaklığın dışarıya göre yüksek olması nedeniyle kutuları tercih etmektedir. Kapalı mekanlar, sıcaklık veren ısınma cihazların kenarları, battaniye ve benzeri ısı veren eşyalar, kedilerin en çok tercih ettikleri mekanlardır. Kış aylarında araçların lastiklerinin arasına giren kediler, araçların altında ısınmayı tercih ederler. Araçlarda motor sıcaklığı, kedilerin hoşlandığı sıcaklık derecesine yakın ısı vermektedir. Bu nedenle kediler araçların altına girmektedir. Otomobillerin altına veya motor boşluklarına giren kediler, buna benzer birçok yerde ısınma ihtiyacını gidermektedir. Sıcak buhar veren tahliye boruları, çatılar ve bodrum katları, kedilerin kış aylarında tercih ettiği kapalı mekanlardır.

 

Kediler Mart Ayında Neden Çiftleşirler? başlıklı makalemizi okumak için tıklayın.