
Papağan Hastalıkları Ve Tedavileri
Renkli tüyleriyle her zaman güzel ve enerjik duran papağanlar, en çok beslenen evcil hayvanlar arasında sayılabilir. Bu kuşların hastalıklarının önlenmesi ve etkili bir tedavi planının uygulanmasında erken teşhisin büyük önemi vardır. Düzenli kontrollerden geçirilen kuşlar veteriner kontrolünde alınan önlemler sayesinde uzun ömürlü olabilirler.
Karakteristik Özelliklerde Yaşanan Değişim Hastalık Belirtisi mi?
Papağanların standart özelliklerinde değişikliklerin yaşanması hastalık ihtimalini akıllara getirir. En sık görülen belirtiler arasında; kilo kaybı, kambur duruş, titreme, kişisel bakım yapmama, tüylerin yolunması ve gaganın kafesin dışına sarkıtılması sayılabilir. Davranışsal değişimlerin yanı sıra dışkıda değişiklik, gözlerin devamlı kısık olması, tüylerin dökülmesi, ayakların şişmesi ve ses değişimi papağan sahiplerinin üstünde durması gereken özelliklerdir.
Papağanlarda Sık Rastlanan Hastalıklar
1- Papağan Humması
İştahsızlık, depresyon hali ve gözde çapaklanmayla kendini gösteren bu hastalık, ölümle sonuçlanabilir. Kuşun genel durumunu takip eden bir veteriner hekim tarafından yazılacak antibiyotik hastalığın kısa sürede geçmesini sağlar.
2- Mantar
Bu hastalıkta papağanın tüylerinde dökülmeler görülür. Son derece bulaşıcı olan bu durum kısa süre içinde hızlı bir ilerleme kaydeder. Nizoral şampuanlar kullanılarak gerekli tedavi etkili bir şekilde yapılabilir. Bu aşamada papağanın kullandığı suluk, mamalık ve tüneklerin de yıkanması gerekir.
3- Polyoma Virüsü
Bu hastalığı taşıyan başka bir kuştan geçen virüs ilk olarak ishal, kusma, karın bölgesinde şişlik ve iştahsızlıkla kendini belli eder. Bu hastalığın taşıyıcıları muhabbet kuşlarıdır. Korunma yolları arasında en etkili olanıysa aşılamadır. Virüsü kapmış olan kuşlar için bilinen bir tedavi yöntemi yoktur.
4- Sindirim Sistemi Bozuklukları
Mikroplu gıdalarla yapılan hatalı beslenme kuşun zaman içinde hastalanmasına neden olur. Karnın alt bölgesinde başlayan sıkıntı kısa süre içinde kendini net bir şekilde gösterir. Bu aşamada veteriner hekim tavsiyesiyle kuşun suluğuna düzenli olarak elma sirkesi damlatılarak ilk önlemler alınabilir.
5- Giyardiya Kisti
Yine son derece bulaşıcı olan ve hasta kuşla temasla geçen bu virüste; ciltte kuruluk, ishal ve halsizlik en önemli belirtilerdir. Papağan kafesinin her zaman temiz tutulması bu mikrobun sağlıklı kuşa bulaşmasını engeller. Hastalığın tedavisi uygun antibiyotiğin doğru dozda kullanılmasıyla yapılır.
Eğer bir muhabbet kuşunuz varsa, muhabbet kuşu tırnak kesimi makalemize göz atabilirsiniz.
-
Köpeklerin cinsine bağlı olarak yapılan araştırmalar dahilinde gerçekleştirilecek olan tüy ve deri bakımı, sadece bu bölgeler için değil aynı zamanda ...
-
Renkli tüyleriyle her zaman güzel ve enerjik duran papağanlar, en çok beslenen evcil hayvanlar arasında sayılabilir.
-
Köpeklerde yaşanan sorunlardan biri de ağız kokusudur. Köpekler ağzını hızlı bir şekilde açıp kapatsalar dahi ortaya kötü bir koku yayılabilmektedir.
-
Birlikte yaşadığınız evcil hayvanla doğru bir iletişim kurabilmek hem sizin hem de hayvanınızın mutluluğu için oldukça önemlidir.
-
Şirin görünümleri ve komik, eğlenceli hareketleri ile kemirgenler arasında, en popüler hayvanların hamsterlar olduğu söylenebilir.
-
Muhabbet kuşlarının rengarenk özellikleri ve çıkardıkları güzel sesler, hayatımızı renklendirmektedir.