BLOG

Muhabbet Kuşu Beslemede Dikkat Edilecek Hususlar

Günümüzde evde en çok bakılan evcil hayvan türleri arasında muhabbet kuşları öne çıkmaktadır. Özellikle daha kolay bakımının olması, rengarenk görüntüleri ve eğlenceli oyunları oynama imkanı, insanların mutlaka evlerinde bir muhabbet kuşu beslenmelerine fırsat vermektedir. Ancak muhabbet kuşları diğer evcil hayvanlara göre çok daha gizemli hayvanlardır. Özellikle hasta oldukları zaman hiçbir şekilde fiziksel açıdan yaşadıkları durumu göstermezler. O yüzden bu konuda mutlaka bazı belirtiler ciddiye alınmalıdır.

Muhabbet Kuşlarında Hastalık Durumlarında Bakılacak Etmenler

- Öncelikle mutlaka gece ve gündüz dışkıları kontrol edilmelidir. Örneğin eğer muhabbet kuşunuz hasta ise tek bir noktada yoğun bir dışkı görülür. Bu da kafesin içinde sürekli hareket etmemesinden ortaya çıkar. Tam tersi olarak gece ise farklı noktalarda dışkı oluşmuşsa, bu da hayvan dostunuzun gece rahatsızlıktan ötürü uyuyamadığını gösterir.

- Çok küçük hayvanlar olduğundan dolayı muhabbet kuşlarının kalpleri de bir o kadar küçüktür. O yüzden çoğu zaman hızlı kalp atma sendromu nedeniyle muhabbet kuşları yaşamını yitirebilmektedir. Böyle durumlara çok fazla şahit olunmaktadır. O yüzden mutlaka muhabbet kuşunuzu elinize aldığınız zaman, çok fazla hareketle kaçmaya çalışıyorsa onu serbest bırakmalısınız.

- Muhabbet kuşlarında obezite riski de oldukça fazladır. Kuşlar genelde türüne bağlı olarak 30 ila 40 gram ya da 40 ve 50 gram arasında kilodadır. Ancak bu kilonun üzerine muhabbet kuşları çıkmış ise obeziteye doğru gidiyor anlamını taşır. Çok fazla vitamin, mama ve yem vermek bu durumların ortaya çıkmasında önemli etkenlerdir. Bu yüzden mutlaka kuşlar daha dengeli beslenmeli ve gün içerisinde salınarak egzersiz yapmalarına olanak verilmelidir.

Kuş Bakımında Sağlık Açısından Birçok Farklı Etme Ön Plana Alınmalıdır

Muhabbet kuşları herhangi bir hastalığa yakalandığı zaman bunu diğer hayvanlara göre fiziksel açıdan pek göstermezler. Bu yüzden doğru bakım gerçekleştirmek onların uzun ömürlü yaşam sürmelerine olanak verir. Bu konuda eğer kuşunuz sürekli hareket eden ve yerinde durdurulamayan bir hayvansa, o zaman korkmanıza gerek yoktur. Ayrıca muhabbet kuşları düşük vücut ısısını sahip hayvanlardır. Fakat çok daha düşük ısılara geldiğini anlamak için, onların ayaklarına dokunmak yeterli olacaktır. Süregelen bir hastalık muhabbet kuşunuzda devamlılık gösteriyorsa, o zaman mutlaka bir veterinere gitmek en önemli durumdur.

Beslenmeye Bağlı Muhabbet Kuşu Hastalıkları

Muhabbet kuşunuzun beslenmesine bağlı olarak hayatını riske eden hastalıklar meydana gelebilir. Bu gibi durumlar için muhabbet kuşları hakkında bilgili olmakta yarar var. Kulaktan dolma bilgilerle muhabbet kuşlarınızı tedavi etmeye çalışmamanız gerekir. Uzman kişiler tarafında yapılan teşhis ve tedavi, muhabbet kuşunuzun sağlığına kavuşmasına yardımcı olacaktır. Tabii, hayvan sahibi olarak kişilerin de bazı hususlarda dikkatli olması gerekmektedir. Yemlerin bozuk veya bayat olmamasına dikkat etmek, bu tedbirlerin başında gelir. Dışkılaması normal olmadığı, tüylerinde kayıp yaşandığı, solunumumda sıkıntı yaşandığını gördüğünüz vakit bunlar hastalık belirtisi olarak sayılabilir ve bir uzmana götürmeniz gerekebilir. Gaga ve göz kısmında akıntı olması, kanatlarının düşmesi,  gözlerinin şişmesi yine hastalık belirtisi olarak görünebilir. 

Beslenme konusunda fazla değişiklik yapmamanız tavsiye olunur. Yemleri sürekli değiştirmek, muhabbet kuşunuzun alışmasını zorlaştırabilir. Bazı durumlarda bir yemi beğenmeyip, beslenme problemleri ve sonrasında sağlık problemleri olabilir. Bu sebeple, muhabbet kuşunu kontrol etmek, olası sağlık problemlerinin önüne geçmek açısından faydalı olacaktır.

 

Muhabbet kuşlarının sağlığıyla ilgili olan Muhabbet Kuşlarında Neden İshal Olur? makalemizi okumak için tıklayın.