BLOG

Muhabbet Kuşlarında Neden İshal Olur?

Muhabbet kuşlarının rengarenk özellikleri ve çıkardıkları güzel sesler, hayatımızı renklendirmektedir. Avustralyalı olan bu kuşlar, bu kıtada sürü halinde yaşayan güzel kuşlardır. Canlı renkleri ve insana huzur veren sesleri, bu kuşlara olan ilgiyi artırmıştır. Bununla birlikte, muhabbet kuşları ile ilgili bakım işlemleri de gündeme gelmiştir. Zaman zaman hastalanan bu kuşlarda en çok görülen hastalık ishaldir. İshal olmalarının birçok nedeni vardır. İlk akla gelen ve genel olarak sorunun kaynağı muhabbet kuşunun beslenmesi ile alakalı olabilir. Diğerlerine gelirsek;

1- Mevsimsel Değişiklikler

Kış aylarından yaz aylarına, yaz aylarından kış aylarına geçişlerde, bu renkli kuşlar ishal olur. Muhabbet kuşu sahiplerinin en çok canını sıkan durum ishaldir. Hava değişikliği, birçok canlıda olduğu gibi muhabbet kuşlarında da bazı biyolojik rahatsızlıklar meydana getirir. Havanın değişmesi ile birlikte metabolizmalarında farklılık meydana gelir.

2- Yalnızlık

Bu kuşlar yalnız kaldıkları zaman, bunalıma girerler. Eşi olmayan muhabbet kuşları, hırçın olur ve huzursuz olur. Bu durum ilerledikçe kuş çok yemeye başlar. Haddinden fazla yem ve su tüketmeye başlar. Bunun sonucunda ishal baş gösterir. Bu durumun ortadan kaldırılması için mutlaka bir eşe ihtiyacı vardır. Eşi olmayan muhabbet kuşları, sağlıklı olmaz.

3- Muhabbet Kuşu Yemi Taze Olmalıdır ve Değiştirilmemelidir

Bu narin yapılı kuşlar için taze yem tercih etmelisiniz. Dışarıdan her hangi bir gıda veya yiyecek vermeye çalışmayın. Bu kuşların en önemli özelliği, hassas olmaları ve bu nedenle kısa sürede ishal olmalarıdır. Bu nedenle, taze ve sağlıklı yem konusuna dikkat etmelisiniz. Bayat veya hijyen olmayan yemler de ishale neden olur. Yem değişikliği de ishalin nedenleri arasında yer almaktadır. Her zaman aynı yemin kullanılması gerekir.

4- Bulundukları Ortam 22 Derece Olmalıdır

Ilıman iklim kuşu olan muhabbet kuşları, ılık havayı severler. Çok sıcak veya çok soğuk ortamlarda çabuk hastalanırlar ve ishal olurlar. Bu narin kuşların bakımı için en uygun oda sıcaklığının tercih edilmesi gerekir.

5- Suyu Temiz Olmalıdır

Günlük temizlenmeyen sular, zamanla kirlenmeye başlar ve bakteri toplar. Bakteri toplayan su kuşu hemen ishal yapar. Bu nedenle düzenli su değişiminin yanı sıra sağlıklı suların tercih edilmesi de gereklidir.

 

Muhabbet kuşlarıyla alakalı diğer makalemiz olan MUHABBET KUŞU TIRNAK KESİMİ makalesine ulaşmak için bağlantıya tıklayabilirsiniz.