BLOG

Kedilerin Kusma Sebepleri Nelerdir?

Farklı sebeplerden dolayı sağlık sorunları açısından kediler kusma problemi ile karşı karşıya kalabilmektedir. Bu etki değişik nedenlerden ötürü ortaya çıkabilir.

- Tümörler, parazitler; gastrit ve ülser gibi birçok farklı durum kusmaya etki yapabilir.
- Bahçede ya da dışarıda gezinirken tüketeceği otlar ya da alerjisi olduğu bir yiyecek kusma yaratabilir. Bu yüzden kesinlikle yabancı otlardan hayvan dostlarınızı uzak tutmanız önerilir. Eğer böyle bir durum gerçekleştirilecekse özel olarak hazırlanmış kedi çimi verilebilir.
- Bazı enfeksiyon rahatsızlıkları, bağırsak düğümlenmesi ya da kabızlık gibi etmenler de kusmaya sebep olabilir. Kedilerde pati bakımı yapılmazsa, bu sorunlar sık görülebilir.
- Daha ciddi hastalıklar açısından ise karaciğer iltihabı, karın tümörü; bağırsak rahatsızlıkları gibi durumlar söz konusu olacağından dolayı, mutlaka bir veteriner kontrolünden geçmesi önerilir.
- Psikolojik etmenler de ön plana çıkmaktadır. Fobiler ya da endişe ve kaygı durumları, hormonal problemler ve tiroid bezinin aşırı çalışmasının yanı sıra; diyabet, böbrek yetmezliği gibi durumların da kusma yaratabileceği söylenebilir.

Kusmanın Farklı Türleri

Kediler fiziksel açıdan farklı kusmak türleri ortaya çıkarabilmektedir. Böyle durumlarda mutlaka bir veterinere gidilmesi büyük önem taşımaktadır.

Akut kusma: Kediler doğal süreçler içerisinde farklı zamanlarda tüy topağı ve kulpları kusarlar. Ancak bu kusmanın sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için mide maltı, bu etkileri vücudundan atmasına olanak verir.

Aralıklı kusma: Eğer kediniz aralıklı olarak kusuyorsa, mutlaka bir yiyeceğe karşı alerjisi vardır ya da tümör ve ülser gibi ciddi rahatsızlıklardan ötürü yaşanıyordur. Bu durum birkaç gün daha sürerse veterinere götürülmesi gerekir.

Kan kusma: Zehirlenme, ince bağırsak ülseri; tümör ya da yabancı madde ve ciddiye alınması gereken bir enfeksiyon problemi nedeniyle kediler kan kusabilmektedir.

Projektil kusma: Eğer yediği bir şey kedinizin midesini rahatsız etmiş ise o zaman projektil kusma yaşayabilir. Böyle durumlarda uzman bir veterinere gidilmesi önemlidir.

Kedilerde Kusmanın Tedavisi

Can dostunuzun kusma problemi ile karşı karşıya kalmaması ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için, yapılması gereken bazı hususlar önemli bir etki sağlayabilir.

- Eğer kediniz kusma yaşadıysa 4 ila 24 saat arasında mama verilmemelidir.
- Eskiye göre çok daha sık ama azar azar su verilmelidir.
- Tekrar yiyecek vermeye başladığınızda az pozisyonlar ile daha lezzetli ve az yağlı yiyecekler verilmesi önerilir.

Kedinizin Tedavisi İçin Anatolia Hizmetinizde

Kedinizi Anatolia Hayvan Hastanesine getirerek gerekli tedavilerinin yapılmasını sağlayabilirsiniz. Anatolia olarak tüm evcil hayvanlarınızın bakımını ve tedavisini yapıyoruz. Detaylı bilgi için Anatolia Hayvan Hastanesi bağlantısına tıklayarak, ilgili birimlerimize göz gezdirebilir, dilerseniz bizimle iletişim kurarak bilgi alabilirsiniz.

Kedinizle mutlu günler dileriz.