BLOG

Yavru Kedilerin Beslenmesi Nasıl Olur?

Sevimli ve tatlı özellikleriyle ilk yavru kediler, özel bakıma ihtiyacı olan evcil hayvanlardır. Yeni doğan kediler, anne sütü ile hayata tutunmaya başlar. Bir ay süre ile anne sütü ile beslenen bu minik dostlarımız, kedi mamalarına geçiş yapmaya başlar. Bu süreçte bilmeniz gereken önemli konular vardır.

Yetişkin Kedilere Nazaran Yavru Kedinin Bakımı Farklıdır

Yeni doğan ve kısa zamanda kilosunun üç dört katına çıkan bu sevimli yavrular, özel beslenme programına ihtiyacı vardır. Üç veya dört öğün yemek yemesi gereken bu sevimli yavruların, fazla oranda amino asit ihtiyacı vardır. Yetişkin kedilerin ihtiyaç duyduğu vitaminlerin yanı sıra amino asit ve protein gibi ihtiyaçlar da söz konusudur. Enerjisinin % 30’nu proteinden alan yavrular, bir yaşına kadar özel yavru kedi maması ile beslenmesi gerekir. İçme suyunun temiz olması da çok önemlidir. Hastalanmaması için yiyeceklerinin ve içeceklerinin hijyenik olması gerekir. Su en önemli sıvı gıdadır. Suyun temiz olması ve hijyenik kaplarda bulundurulması, kedini sağlığı için önemlidir.

Islak Mamalar Önemlidir

Yavruların dişleri yeni çıktığı için, kuru mamaları tüketmesi zordur. Bu nedenle ıslak mamaları daha çok tercih etmelisiniz. Kuru mama vermek istiyorsanız üç öğünün birine vermelisiniz. İki öğün ıslak mama olmalıdır. Bu kategoride en önemli konu, kedinizin bir seferde tıka basa yememesidir. Öğün sayısının fazla olması ve her öğünde ölçülü yemesi, kedinin obez olma ihtimalini ortadan kaldıracaktır. Beslenmesine dikkat edilmeyen kediler sık hastalanır ve obez olma ihtimali yüksektir. Kedilerin bakımı konusunda diğer önemli bir konu veteriner kontrolüdür. Beslenmesinde veya diğer konularda kedinizde bir anormallik baş gösterirse veterinere gitmeyi ihmal etmeyin.

Bazı Yiyeceklere Dikkat Etmelisiniz

Kediler, arası sıra farklı yiyecekleri yemekten hoşlanır. Çiğ ciğer, çiğ et, çiğ balık, süt, soğan, sarımsak, çikolata, çay, kahve ve üzüm gibi yiyeceklerden uzak tutmalısınız. Günlük on kaloriyi vermelisiniz. Ayrıca aşısını da ihmal etmeyin. Kedinin tuvalet eğitimi de oldukça önemlidir. Hastalığa yakalanmaması için, bu eğitim gereklidir. Bunun dışında, hastalığa neden olabilecek etkenlerin incelenmesi gerekir. Sağlıklı beslenme ve temizlik bir birinden ayrılmayan ikilidir. Bu nedenle gerek yiyecek tercihi olsun, gerekse temizlik olsun, hijyenik kaplar ve yiyecekler tercih edilmelidir.