BLOG

Vazektomi Nedir?

Vazektomi, erkek hayvanda cinsel işlevin sürdürülmesine olanak sağlayan bir operasyondur. Erkeklik hormonları olan androjenlerin salgılanması devam ettiği için, çiftleşme isteği mevcut kalır.Vazektomide testisler üzerinden yapılan küçük bir kesi ile sperm akışını sağlayan spermatik kordon alt ve üst uçlarından bağlanarak kesilir.Böylelikle yaşam boyu erkeğin, dişiyi gebe bırakması önlenmiş olur.

Erkek kedilerde vazektomi sonrasında kızgınlık döneminde, evde belirli yerlere idrar yapma güdüsü devam edebilir. Bu durum rahatsızlık verici olursa, her zaman için kastrasyon yapma olanağı mümkündür.

Bu operasyon aynı ortamda yaşayan, farklı cinsiyetteki kedilerin çiftleşmelerine karşın, gebeliğin oluşmaması açısından önerilebilir. Erkek aktif olduğundan kızgınlıktaki dişiyi kolaylıkla belirleyip, çiftleşme işlemini gerçekleştirecektir. Olay sonucunda gebelik şekillenmeyeceğinden ev yaşamında etkin bir doğum kontrolü sağlanmış olacaktır. Dişi bir kedinin, bir batında ortalama 4-6 yavru doğurduğu ve bunun yılda iki kez gerçekleşebileceği düşünüldüğünde, operasyonun ne kadar etkin bir yöntem olduğu anlaşılır. Ayrıca kastrasyon uygulanarak testisleri alınan kedilerde sık karşılaşılan hareketsizlik, kilo alma, idrar yolları taşları oluşumu gibi olasılıklar vazektomi uygulanan hayvanlarda ortadan kaldırılmış olur.

Sonuç olarak erkek kedi ve köpeklerin cinsel işlevlerini özgürce sürdürmelerinin istendiği durumlarda vazektomi operasyonu alternatif bir seçenek oluşturabilir.

Vazekomi operasyonu, Talep edilmesi durumunda her zaman için uygulanabilir bir operasyon kapsamındadır.